Lviv Krushelnytska State Music Lyceum » Triumphal Impression of the “Instrumental Concerts” cycle

Меню

Triumphal Impression of the “Instrumental Concerts” cycle

     У неділю 17 березня 2019 року в Концертній Залі імені С.Людкевича Львівської Національної філармонії у супроводі філармонічного симфонічного оркестру під орудою Сергія  Хоровця відбувся концерт трьох юних віртуозів зі світовим ім’ям. Подія збурила музичну громадськість культурної столиці України.   

     Імена  учнів Львівської музичної школи імені С.Крушельницької  – скрипаля Богдана Луца (клас завідувача відділом скрипки,  викладача-методиста О.Цап) та піаніста Богдана Терлецького (клас проф. О.Рапіти), – широковідомі у Львові, на теренах України та у світі. Юні митці є відмінниками навчання, закохані у музичне мистецтво, їхній  великий талант та наполеглива щоденна праця стали запорукою унікальної виконавської майстерності. Педагогічний колектив школи С.Крушельницької з любов’ю плекає ці юні обдарування світового рівня і пишається ними.      

     Скрипаль Богдан Луц – гідно уславлює  ім’я школи Соломії Крушельницької на світових мистецьких імпрезах. Юний митець є володарем Grand Prix  Міжнародного конкурсу  скрипалів  «Kocianová houslová soutěž»  Усті над Орліці, Чехія; Grand Prix  – Міжнародного  конкурсу  скрипалів «Talents for Europe» Дольні Кубінь, Словаччина; Grand Prix  – І Міжнародного конкурсу юних  скрипалів  «Львівський віртуоз»  Львів, Україна; Grand Prix  – Всеукраїнського конкурсу  «Класичний Меридіан» Київ, Україна. Лауреат ІІ Міжнародного конкурсу  «Piccolo Violino Magico» Сан-Віто-аль-Тальяменто, Італія,  Х Міжнародного конкурсу  юних скрипалів ім. Артура Ґрюмйо(Grumiaux) Брюссель, Бельгія тощо.

     Яскравий шлях у виконавському мистецтві започаткував і піаніст Богдан Терлецький.  Переможець багатьох Всеукраїнських та Міжнародних творчих змагань. Виборов І премію на ХІІІ Міжнародному конкурсі юних піаністів Володимира Крайнєва (Харків, Україна);  І премію та Золоту медаль  на ХІІ Міжнародному конкурсі  молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця (Київ, Україна);  Grand Prix      на VII Міжнародному фортепіанному конкурсі «Junior e Senior» ( Мілан, Італія) тощо.   

     Спеціальним гостем  імпрези став учень 12 класу Берлінської  музичної гімназії імені Карла Філіпа Емануїла Баха   кларнетист  Левін Кнайзель.  Участь Левіна Кнайзеля у цьому концерті стала можливою завдяки активній міжнародній діяльності школи С.Крушельницької, бурхливому розвитку творчих взаємин між Львівською музичною школою С.Крушельницької та Берлінською музичною гімназією  імені Карла Філіпа Емануїла Баха,  започаткованих  Левком Закопцем – директором ЛССМШ-І ім. С.Крушельницької.

     Візит до Львова безперечно став окрасою творчої  біографії Левіна Кнайзеля, котра  лише формується і всі найвагоміші здобутки чекають на цього прекрасного музиканта в майбутньому.  Музичні студії Левіна Кнайзеля  розпочались  у 2006 році уроками гри на блокфлейті у класі Катрін Лохманн, через три роки перейшов на кларнет до  Юргена Фіхтеля.  Від 2011 року  продовжив навчання у Норберта Меллера  у  музичній гімназії імені Карла Філіпа Емануїла Баха  в Берліні.  У 2013 році був прийнятий до «Міжнародної академії протекції у мистецтві  високо обдарованих  музикантів  Німеччини». За сприяння академії   концертував у Берлінському «Konzerthaus», в Берлінській «Deutschen Oper», в «Schlosstheater» в Райнсберзі, у  «City Hall  Berlin-Pankow» тощо. Левін Кнайзель виборов І премію в Національному конкурсі  кларнетистів  у 2014 та 2015 роках.

     Для виступу у Львівській філармонії юний митець обрав Концерт № 1 для кларнета  фа  мінор, твір 73  у трьох частинах К.М. фон Вебера. Публіка була зачарована його високою виконавською культурою: неймовірною якістю звуку, філіґранною віртуозністю, вишуканою наспівністю кантилени, яскравим володінням динамікою, надзвичайно цікавою інтерпретацією, виконавською магією тощо.  Це був достойний виступ європейського майстра. Публіка оваціями гідно оцінила виконавське мистецтво Левіна Кнайзеля.

     Продовжили концерт учні школи С.Крушельницької. Для презентації свого блискучого віртуозного виконавського мистецтва Богдан Луц та Богдан Терлецький звернулися до творчості  видатних майстрів-виконавців, неперевершених віртуозів Ніколо Паґаніні та Ференца Ліста. Публіка мала можливість насолоджуватися І Скрипковим Концертом Ре мажор, твір 6 у трьох частинах Н.Паґаніні у виконанні Богдана Луца та І Фортепіанним Концертом  Мі бемоль мажор Ф.Ліста у виконанні Богдана Терлецького.

     Неймовірні пасажі карколомної складності, що вражали слухачів, виконувались легко, артистично, блискуче, з надзвичайною майстерністю.  Віртуозного шарму надавала атракційна виконавська манера притаманна цим творам. Публіка захоплено слухала  майстрів нової ґенерації України і її захвату не було меж.